• Veselé popoludnia v ŠKD

          • Minulý týždeň sa niesol takmer celý v znamení slnka, preto sme sa snažili čas tráviť predovšetkým  aktivitami vonku. Hneď pondelok sme sa pokúsili skrášliť vstup do školy kriedovými sochami, ktoré robili deti pri hre s tieňom. Sochy doplnili kresbami súvisiacími s príchodom jesene. 

            V utorok sa žiaci tretieho a štvrtého ročníka vybrali na prechádzku do Turčianskych Teplíc, ktorú spojili s návštevou športového stolnotenisového klubu, ktorý mal "Deň otvorených dverí". Žiaci si vyskúšali hru s profesionálnymi hráčmi, členmi klubu. Tento deň sme nakoniec ukončili prechádzkou a zástavkou na zmrzline. 

            Štvrtok, po dni voľna, sme sa rozhodli, že keďže je v sobotu "Svetový deň upratovania", tak trochu upraceme aj naše okolie a povenujeme sa téme životného prostredia - pomoci Zeme. Deti vyčistili okolie školy a dvora a sami nemohli uveriť tomu, koľko odpadkov našli. 

            V piatok bola pripravená "Šarkaniáda", avšak pre zlé počasie sme ju odvolali a určili si náhradný termín, ktorý je 24.9.2021. 

          • Športovo-cyklistické dopoludnie

          • Do fotogalérie bol pridaný nový album Športovo-cyklistické dopoludnie.

            Štvrtok 9.9.2021 sa žiaci druhého a štvrtého ročníka vybrali na poznávanie nášho okolia z inej perspektívy - a to cyklistickej. Cestami i necestami prešli niečo cez 10 km, čo pre malých druhákov bol skutočne výkon. Zastávku na piknik, či rôzne hry sme si urobili v parku, kde sme strávili krásne dopoludnie plné slnka, zábavy a smiechu. Nakoniec,  trošku unavení ale spokojní, sme sa vybrali ukončiť tento veselý deň poslednou zastávkou na zmrzline, kde si štvrtáci mali možnosť sami overiť svoju finančnú gramotnosť. 

          • Začiatok školského roka 2021/2022

          • Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Žarnovická v Turčianskych Tepliciach - Diviakoch oznamuje rodičom, že slávnostné otvorenie školského roka 2021/2022 sa uskutoční vo štvrtok 02.09.2021 o 08:00 hod. Otvorenie školského roka bude trvať približne do 09:00 hod.

            PRVÝ DEŇ V ŠKOLE - 02.09.2021:

            • príchod žiakov do školy je v čase od 07:30 hod do 08:00 hod, s rúškom na tvári, pri vstupe si každý dezinfikuje ruky
            • otvorenie šk. roka bude o 08:00 hod a predpokladaný koniec o 09:00 hod
            • žiaci si prinesú do školy prezuvky, vo svojich šatniach sa prezujú a premiestnia sa do svojich tried (pri organizácii budú žiakom nápomocné ich triedne p. učiteľky a poverení zamestnanci školy)
            • vstup do budovy školy je povolený len rodičom žiakov 1. ročníka, za dodržania zásady R - O - R (ruky - odstup - rúško)
            • rodičia žiakov 1. ročníka budú mať po otvorení školského roka a privítaní prvákov prvé rodičovské združenie, na ktorom ich triedna p. učiteľka bude informovať o organizácii výchovno - vzdelávacieho procesu v základnej škole
            • vzhľadom na epidemiologickú situáciu bude slávnostné otvorenie školského roka bez prítomnosti rodičov žiakov 2., 3. a 4. ročníka. Po ukončení slávnostného otvorenia školského roka prosíme rodičov, aby si svoje deti vyzdvihli vo vonkajších priestoroch školy.
            • zákonný zástupca predkladá pri nástupe do školy Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka

            • 02.09.2021 nie je v prevádzke školský klub detí (ŠKD), preto poprosíme rodičov, aby si svoje deti vyzdvihli po ukončení otvorenia školského roka približne o 09:00 hod. Prevádzka ŠKD bude od 03.09.2021 v čase: ranná ŠKD od 06:30 hod, poobedňajšia činnosť ŠKD do 16:30 hod.
            • 02.09.2021 nie je v prevádzke ani stravovanie sa žiakov základnej školy v školskej jedálni (ŠJ). Žiaci sa budú môcť stravovať v ŠJ od 03.09.2021

            Za pochopenie vopred ďakujeme.

          • Informácie k nástupu do škôl v školskom roku 2021/2022 (02.09.2021)

          • Nový školský rok sa blíži a v súvislosti s tým pripravilo Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky nový manuál pre fungovanie v školách a školských zariadeniach. Cieľom manuálu podľa ministerstva je „udržať bezpečné prostredie v školách a školských zariadeniach po dobu trvania pandémie ochorenia COVID-19.“ Tento manuál sa vzťahuje na všetky typy škôl a školských zariadení podľa školského zákona bez ohľadu na zriaďovateľa. Manuál bude ministerstvo podľa potreby upravovať a jeho aktuálna verzia bude vždy zverejnená na webovom sídle ministerstva. Prinášame Vám stručný prehľad z manuálu.

            • pred nástupom do školy má zákonný zástupca možnosť dobrovoľného otestovania svojho dieťa 2 spôsobmi: jednorázové testovanie kloktacími PCR testami a Ag samotesty na domáce použitie (viac informácii o dobrovoľnom testovaní žiakov bolo rodičom podaných prostredníctvom triednych p. učiteliek);

            • zákonný zástupca predkladá pri nástupe do školy a školského zariadenia Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti žiaka (viď. Príloha č.1). Toto vyhlásenie sa predkladá aj po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich kalendárnych dní, teda vrátane víkendov a sviatkov;

            • zákonný zástupca môže dieťa/žiaka ospravedlniť na 5 po sebe idúcich vyučovacích dní. Pri absencii viac ako 5 po sebe idúcich vyučovacích dní z dôvodu ochorenia musí predložiť „Potvrdenie o chorobe“ od všeobecného lekára pre deti a dorast, v opačnom prípade pôjde o neospravedlnenú neprítomnosť na vyučovaní z čoho vyplývajú rôzne následky;

            • zákonný zástupca má nárok na ošetrovné (OČR) v prípade prerušenia vyučovania v triede žiaka do 11 rokov, alebo ak žiak vyžaduje celodenné ošetrovanie na základe potvrdenia detského lekára;

            • ranný filter je povinný v materských školách v zmysle platnej legislatívy, v ostatných druhoch škôl sa odporúča vykonávať ranný filter vo všetkých farbách okresov COVID automatu. Ak sa však riaditeľ rozhodne vykonávať ranný filter, tak jeho absolvovanie je záväzné pre všetkých žiakov;

            • podmienky vstupu do školy budú zverejnené na vstupoch do budovy školy a na webových stránkach škôl;

            • na základe sprísnených hygienicko-epidemiologických nariadení bude upravovaný režim v školách podľa ich personálnych, materiálnych a priestorových možností napr. pôjde o zmenu času začiatku a konca vyučovania, o zmenu času prestávok na obed, zrušenie určitých krúžkov alebo študijných odborov v ZUŠ v prezenčnej forme vyučovania atď.;

            • medzi základné sprísnené podmienky patrí povinnosť prekrytia horných dýchacích ciest pre žiakov v základných školách v zmysle platnej vyhlášky ÚVZ SR. Zákonný zástupca má zabezpečiť pre žiaka minimálne dve rúška na každý deň (jedno rúško má slúžiť ako náhradné) a jednorazové vreckovky;

            • zákonný zástupca je povinný oboznámiť škole informáciu o kontakte žiaka s osobou pozitívnou na ochorenie COVID-19 alebo informáciu o nariadenej karanténe žiakovi všeobecným lekárom pre deti a dorast alebo miestne príslušným RÚVZ. Zákonný zástupca taktiež bezodkladne informuje školu v prípade potvrdenia na ochorenie COVID-19. Žiak v týchto prípadoch nemôže navštevovať školu.

            Viac informácii k nástupu žiakov do škôl v školskom roku 2021/2022 si môžete pozrieť v ŠKOLSKOM SEMAFORE (viď. Príloha č.2)

            Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • Podmienky vstupu do objektu školy

          • Oznam pre osoby vstupujúce do objektu školy a školského zariadenia

            Nikto s príznakmi infekcie dýchacích ciest, ktoré by mohli zodpovedať známym príznakom ochorenia COVID-19 (neprimeraná únava, bolesť hlavy a tela, zvýšená telesná teplota, kožná vyrážka, nádcha, bolesť hrdla, strata čuchu a chuti, kašeľ, sťažené dýchanie, známky ochorenia tráviaceho traktu bolesť brucha, vracanie, hnačka), ako aj inej infekčnej choroby nesmie vstúpiť do priestorov školy a školského zariadenia. Pri výskyte týchto príznakov je potrebné telefonicky kontaktovať lekára.

            Po každom prerušení dochádzky do školy v trvaní 3 a viac po sebe nasledujúcich dní (vrátane víkendov a sviatkov) rodič predkladá „Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti“ dieťaťa/žiaka.

            Návštevník školy a školského zariadenia môže vstúpiť len so súhlasom riaditeľa a musí sa preukázať „Písomným vyhlásením o bezpríznakovosti“ pre návštevníka.

          • Zisťovanie záujmu o kloktacie testy a o domáce AG samotesty

          • Vážení rodičia !

            Ministerstvo školstva na začiatku školského roka 2021/2022:     

             

            • poskytne antigénové samotesty na domáce použitie tým žiakom základnej školy, ktorých rodičia prejavia záujem o takýto druh samotestov, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie domácimi antigénovými samotestami dobrovoľné a bezplatné. Každý žiak, ktorého rodič prejaví záujem, dostane 1 balenie, ktoré obsahuje 25 ks testov na domáce samotestovanie a 25 ks sterilných odberových tyčiniek. Pokiaľ sa rodič rozhodne využiť možnosť domáceho antigénového samotestovania, odporúčame ho realizovať v pondelok a vo štvrtok ráno pred nástupom do školy alebo v prípade, že žiak prejavuje niektorý z príznakov ochorenia COVID-19.
            • umožní jednorazové testovanie kloktacími PCR testami všetkých žiakov základných škôl, ktorých rodičia prejavia záujem o toto testovanie, za účelom udržania bezpečného prostredia v školách. Takúto možnosť majú aj tí žiaci, ktorí sú zaočkovaní a aj tí žiaci, ktorí prekonali ochorenie COVID-19, pokiaľ ich rodičia o ne prejavia záujem. Vo všetkých prípadoch je testovanie kloktacími PCR testami dobrovoľné.

            Žiadame Vás, aby ste Váš záujem alebo nezáujem o jednotlivé druhy testovania vyjadrili prostredníctvom NÁVRATKY (viď. príloha) v termíne najneskôr do 25.08.2021.

            Rodičia žiakov 2., 3. a 4. ročníka vyplnenú návratku - záujem / nezáujem o testovanie svojich detí - pošlú triednym p. učiteľkám. Rodičov žiakov 1. ročníka prosíme vyplnenú návratku poslať na mailovú adresu školy: zs_diviaky@post.sk

            Za ochotu a ústretovosť vopred ďakujeme.

              Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • Ukončenie školského roka 2020/2021

          • Vážení rodičia, milí žiaci,        

            dňa 30.06.2021 ( t. j. v stredu ) bude slávnostné ukončenie školského roka 2020/2021 prebiehať v čase od 8:00 hod. do 9:30 hod.

            Po odovzdaní vysvedčení triednymi p. učiteľkami, o 10:00 hod. majú deti zabezpečený obed v školskej jedálni.

            V čase od 10:30 hod. do 11:00 hod. je potrebné, aby ste deti prevzali zo školy, nakoľko ŠKD v tento deň nie je v prevádzke. 

            Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • Oznam pre rodičov, ktorí nepoberajú daňový bonus na dieťa !

          •  

            Vážení rodičia,

            v súvislosti s novelou zákona č. 544/2010 došlo k nasledovnej zmene:

            Do Zoznamu detí oprávnených na poskytnutie dotácie na stravu, sa okrem doteraz uvádzaných detí v hmotnej núdzi alebo v životnom minime uvádzajú aj deti bez daňového bonusu.

            • Teda ide o deti, ktorých zákonný zástupcovia alebo osoby, v ktorých starostlivosti dieťa je si neuplatnili daňový bonus.
            • Neuplatnenie si nároku na daňový bonus rodič preukazuje čestným vyhlásením, že ani jeden člen domácnosti si daňový bonus neuplatnil.

            Zákonný zástupca dieťaťa, resp. fyzická osoba, v ktorej starostlivosti je dieťa, ak by si v čase poskytovania dotácie na stravu uplatnil daňový bonus, je povinný o uvedenom zriaďovateľa bezodkladne informovať a musí si byť vedomý právnych dôsledkov nepravdivého vyhlásenia (trestný čin podvodu podľa § 221 zákona č. 300/2005 Z.z. Trestný zákon v znení neskorších predpisov) a povinnosti vrátiť všetky finančné prostriedky poskytnuté na toto dieťa ako dotáciu na stravu.

            Informáciu o neuplatnení si daňového bonusu a čestné vyhlásenie od rodičov potrebujeme doručiť do ZŠ najneskôr do 05.08.2021.

             

            Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • Návšteva digitálneho prenosného planetária

          • Aký veľký je vesmír? Sme v ňom skutočne sami? Čím je zaujímavá naša Slnečná sústava? 

            Prostredníctvom digitálneho prenosného planetária sa naši žiaci na chvíľu dotkli hviezd, boli súčasťou ďalekej cesty po galaxiách, objavovali tajomstvá  a krásy vesmíru. 

             

          • Deň detí


          • Do nebies dnes správa letí, 

            že dnes majú sviatok deti....

            Vidieť radosť v detských očiach je tým najkrajším darom, ktorý môžeme dostať.

            Pri príležitosti MDD sme pre deti pripravili deň plný smiechu, súťaží, hier a zábavy. 

          • Chemická show

          •   Dá sa zapáliť oheň bez zápalky? Môžu vám horieť ruky a oheň vás nepopáli? Na tieto otázky odpovedal žiakom chemik, ktorý predviedol úžasnú chemickú show plnú ohňa, bublín, dymu a výbuchov. Pri príležitosti MDD sa žiaci našej školy zúčastnili predstavenia prebiehajúceho  interaktívnou a zábavnou formou. Okrem efektných pokusov sa všetci naučili  ako si môžu vyrobiť  vedecké hračky aj v domácom prostredí.

          • Rozhodnutie MŠVVaŠ SR - obnovenie šk. vyučovania od 17.05.2021

          • Vážení rodičia,

            na základe Rozhodnutia MŠVVaŠ SR z 13.05.2021 sa s účinnosťou od 17.05.2021 obnovuje školské vyučovanie vo všetkých školách.

            1. Všetky školy a školské zariadenia sú otvorené, nezávisle od farby okresov.
            2. Školy sa riadia Manuálom COVID školský semafor pre základné školy s účinnosťou od 17.5. 2021.
            3. Podľa Manuálu COVID školský semafor pre základné školy zákonný zástupca predkladá:
            • po každom prerušení dochádzky žiaka do základnej školy v trvaní viac ako tri po sebe nasledujúce dni (vrátane víkendov a sviatkov) písomné vyhlásenie zákonného zástupcu o bezinfekčnosti (Príloha č.8)
            • pri prerušení viac ako 5 pracovných dní (víkendy a sviatky sa nezapočítavajú) z dôvodu akéhokoľvek ochorenia predkladá potvrdenie o chorobe vydané všeobecným lekárom pre deti a dorast
            • v prípade, že u dieťaťa je podozrenie alebo potvrdené ochorenie na COVID-19, bezodkladne o tejto situácii informuje triedneho učiteľa a riaditeľa školy. Povinnosťou zákonného zástupcu je aj bezodkladne nahlásenie karantény, ak bola dieťaťu nariadená lekárom všeobecnej zdravotnej starostlivosti pre deti a dorast alebo miestne príslušným regionálnym ÚVZ. Za týchto podmienok nemôže žiak navštevovať školu.

            Ďakujeme za porozumenie a spoluprácu.

            Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • Oznam o karanténe v triede žiakov 3. ročníka ZŠ !

          • Vážení rodičia !

            Z dôvodu potvrdenia pozitívneho antigénového testu na COVID-19 u jednej žiačky 3. ročníka našej školy

            ROZHODOL

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Martine o karanténe pre žiakov 3. ročníka v zariadení Základnej školy, Žarnovická 1078/13, Turčianske Teplice - Diviaky.

            Karanténa je stanovená pre žiakov 3. ročníka, pre tr. p. učiteľku, p. vychovávateľku ŠKD a riaditeľku školy v období

            od 03.05.2021 do 17.05.2021.

             

            Všetci žiaci 3. ročníka, ktorí sa 30.04.2021 zúčastnili prezenčného vyučovania, budú pozvaní na PCR testy.

            Rodičia žiakov nie sú v karanténe. Ak je to nevyhnutné, môžu dochádzať do práce. Rodičia, ktorí zostávajú so svojimi deťmi doma, nahlásia túto skutočnosť u detského lekára svojho dieťaťa. Detský lekár následne vypíše rodičovi pandemickú OČR.

            Vzdelávanie žiakov 3. ročníka bude prebiehať DIŠTANČNE (bližšie informácie budú podané prostredníctvom Bezkriedy).

            Za pochopenie vopred ďakujeme.

                                 Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • KLIK pre Nelly

          • Naša bývalá žiačka Nelly Lučanová sa zapojila do speváckej súťaže, ktorá prebieha za hranicami našej krajiny - v Českej republike. Podporte Nelly kliknutím po prihlásení (dajte jej "LIKE").

            Nelly, držíme ti palce.

          • OZNAM pre rodičov detí 1. triedy MŠ !

          • Vážení rodičia !

            Riaditeľstvo Základnej školy s materskou školou Žarnovická v Turčianskych Tepliciach - Diviakoch oznamuje rodičom detí materskej školy, že na základe negatívnych výsledkov RT-PCR testov na ochorenie COVID-19 zamestnancov MŠ a ŠJ bude naďalej pokračovať prevádzka materskej školy pre deti navštevujúce 1. triedu a prevádzka školskej jedálne.

            Na základe rozhodnutia Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Martine, deti, ktoré navštevujú 2. triedu MŠ naďalej zostávajú v karanténe. Karanténa je stanovená v období od 21.04.2021 do 04.05.2021. Deti 2. triedy nastupujú do MŠ po ukončení karantény a to 05.05.2021, t.j. v stredu.

            V Diviakoch, dňa 28.04.2021

            Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • OZNAM o prevádzke ŠKD !

          • Vážení rodičia !

            Riaditeľstvo ZŠ s MŠ Žarnovická v Turč. Tepliciach - Diviakoch oznamuje rodičom, že prevádzka Školského klubu detí je:

            • Ranná ŠKD je od 26.04.2021 opäť v prevádzke v čase od 06:30 hod.
            • Poobedňajšia prevádzka ŠKD je do 16:30 hod.

            Za pochopenie vopred ďakujeme.

            V Diviakoch, dňa 24.04.2021

            Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • Oznam o karanténe zamestnancov a detí 2. triedy MŠ !

          • Vážení rodičia !

            Z dôvodu potvrdenia pozitívneho antigénového testu na COVID-19 u jedného pedagogického zamestnanca MŠ

            ROZHODOL

            Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Martine o karanténe 2 pedagogických zamestnancov a detí 2. triedy v zariadení Materskej školy, Žarnovická 1078/13, Turčianske Teplice - Diviaky.

            Karanténa je stanovená pre deti 2. triedy a pre 2 p. učiteľky MŠ v období

            od 21.04.2021 do 04.05.2021.

             

            Všetci zamestnanci ŠJ, MŠ a detí, ktorých rodičia súhlasia s vykonaním PCR testovania ich dieťaťa, budú pozvaní na PCR testy ( oznam sa týka rodičov detí, ktoré navštevovali MŠ v období od 16.04.2021 ).

            Rodičia detí 2. triedy nie sú v karanténe. Ak je to nevyhnutné, môžu dochádzať do práce. Rodičia, ktorí zostávajú so svojimi deťmi doma, nahlásia túto skutočnosť u detského lekára svojho dieťaťa. Detský lekár následne vypíše rodičovi pandemickú OČR.

                                 Mgr. Zuzana Považanová, riad. školy

          • ZÁPIS detí do materskej školy v šk. roku 2021/2022

          • Vážení rodičia !

            MESTO TURČIANSKE TEPLICE a

            ZÁKLADNÁ ŠKOLA s MATERSKOU ŠKOLOU ŽARNOVICKÁ 1078/13, TURČIANSKE TEPLICE - DIVIAKY

            Vás srdečne pozývajú na

            ZÁPIS

            detí do MŠ pre školský rok 2021/2022

            05. mája 2021 (streda) v čase od 10:00 hod. do 12:00 hod.

            06. mája 2021 (štvrtok) v čase od 15:00 hod. do 17:00 hod.


            Vzhľadom na aktuálnu epidemiolgickú situáciu a v zmysle platných nariadení  v súvislosti s ochorením COVID-19, bude zápis prebiehať bez osobnej účasti dieťaťa len za prítomnosti zákonného zástupcu (vstup do budovy je možný len po preukázaní sa negatívnym výsledkom testu nie starším ako 7 dní). Preto Vás prosíme, aby ste v deň zápisu do budovy MŠ vchádzali po jednom.

            Bližšie informácie k zápisu detí do MŠ sú v prílohe:

            • Príloha č. 1 - Oznam o zápise detí do MŠ v šk. roku 2021/2022
            • Príloha č. 2 - Žiadosť o prijatie dieťaťa do MŠ na šk. rok 2021/2022

            Vopred sa na Vás tešíme !